Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Netherlands
    Posts
    3

    Help, How to connect a Smiths tacho for Rover V8?

    Hi guys, hope someone can help me.

    I have a Smiths tacho that I'm using for a Rover v8 with opus 35DE8 ignition.
    The tacho has 2 white wires and 1 green. How do i connect them?
    I think 1 of the 3 wires goes to the white/black wire coming from the ballast resistor, but which of the 3? and where do the other 2 wire go?

    Hope someone can help me

    Speer (Netherlands)

  2. #2
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    West Sussex
    Posts
    8,505
    answers here

    Electronic Tachometer

    hth!
    Crendon Chassis No.49
    Huddart FE428 + toploader

    Not listed in the Shelby Register.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Netherlands
    Posts
    3
    Hi Kevin, I had a look, this link seems to be for programmable tacho's, mine 's is not that fancy, it's an old tacho with just 3 wires.

    Speer

  4. #4
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Lichfield
    Age
    52
    Posts
    613
    Hi Speer it is the same as mine by the sounds of it. Take a look at the yellow sticker on the back of my tacko it shows how to wire it. Hope this helps

    Russ
    Attached Images Attached Images
    SRV8 NOW WITH A JE DEVELOPMENTS 4.5 MOTOR FITTED AND LOVIN EVERY SECOND BRING ON THE SUMMER LOL.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    East Sussex
    Age
    67
    Posts
    15,858
    If it's got two white wires it "could" be an early inductive type! In which case the whites form a loop that is the ign feed to the coil. Also be aware that it could be + earth so might need modifying for normal - earth. Best to speak with Caerbont to clarify Standard Instruments
    Chris
    Ex AK427 351Cleveland T5WC

  6. #6
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Netherlands
    Posts
    3
    Russ, it's different then the one I have (see picture). The white wires used to be in a loop from the - on the coil looping back to the ballast resistor (similar to what chris suggested). Think the green line is a switched feed.
    I changed the wiring on the ignition (gave me problems, no spark) to follow the Rover manual. Engine runs now, but what to do with the tacho connections?
    Any thoughts?

    tacho.jpg

Similar Threads

  1. wiring diagram for a Smiths Tacho
    By RCCob in forum General Tech Tips & Questions
    Replies: 3
    Last Post: 15-11-09, 03:45 PM
  2. Rover electronic ingition, tacho?
    By simon in forum Engine Tech Tips & Questions
    Replies: 8
    Last Post: 22-05-09, 04:15 PM
  3. Smiths Tacho problem!
    By l.evans@freeuk.com in forum General Cobra Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 11-03-09, 05:47 PM
  4. Smiths electronic tacho fed from MSD 6AL into AK loom
    By kayjayd in forum AK Technical Questions
    Replies: 8
    Last Post: 06-04-07, 08:27 PM
  5. Smiths Tacho - wiring info?
    By glip in forum DAX Technical Questions
    Replies: 6
    Last Post: 16-10-04, 06:07 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •